2022. május 2., hétfő

Várandósan utazni? Naná!

A legtöbb kismamát izgatja, hogy milyen várandósan utazni, ezért összeszedtem a saját tapasztalataim, tippjeim. Talán másnak is hasznos, vagy épp meghozom a kedvét egy jó kis pocakos utazáshoz. Várandósan utazni? Naná! 😉


Egyet szögezzünk le: teljesen más várandósan utazni kettesben a pároddal és hármasban egy babával, totyogóval együtt. Pont mint maga a babavárás is. Ha már van egy gyerkőc akkor az extra energia, ezt vegyük számításba a tervezéskor.



Repülni vagy nem repülni?

Talán a legérdekesebb kérdés. Ha rutinos repülős vagy, akkor nem kell tőle tartani, csak pár extra dologra érdemes odafigyelni. Kockázatmentes terhesség esetén bátran repülhetsz, arra viszont már a tervezésnél oda kell figyelni, hogy az adott légitársaság meddig engedi a kismamákat repülni. Átlagosan 32-36 hetes kor körül húzzák meg a határt, de a 28. hét felett a legtöbb légitársaság már orvosi igazolást kér (légi utazásra való alkalmasság). 

Betöltött terhességi héttől függetlenül én vittem magammal egy ilyen igazolást - amolyan elővigyázatosságként. Angol nyelven megírtam és az orvosommal aláírattam. A harmadik trimeszterben már inkább csak autós nyaralásra szavaztam három éve is, és így tervezem most is.

Olíviával a pocakban többször repültem. Mire kiderült, hogy úton van, már túl voltam két külföldi repülésen. Tudatosan tervezve pedig 4-5 hónaposan is repültem: egyszer Madeirára, majd Máltára. Az utakat szándékosan a második trimeszterre időzítettük. Ekkor már általában túl vagyunk az esetleges rosszulléteken, de még könnyű mozogni és bőven el lehet férni a fapados repülők igencsak szűk helyein. Nekem pont olyan volt, mint bármelyik más repülés. Igaz, a madeirai út a lisszaboni átszállás miatt elég hosszúra sikerült - de azon túl, hogy egy kismama sokkal hamarabb elfárad, nem okozott problémát. Most hármasban már szándékosan rövidebb repülést kerestünk, így esett a választás Portóra, ami csak 3,5 óra. (Hogy miért pont Portót választottuk úticélnak, arról pedig a Portugália összefoglalónkban írtunk.)

Néhány dologra érdemes odafigyelni a repülőút közben:

- Hidratálni, hidratálni és hidratálni! Ne felejts el eleget inni! (amit egyébként is kellene repülőn, a száraz levegő miatt). Ez még pénzbe sem kerül, mivel üres kulacsot/palackot átengednek a biztonsági ellenőrzésen és minden reptéren van iható csapvíz.

- Hosszabb repülésen viseljünk kompressziós zoknit (terhességtől függetlenül is ajánlott)

Extra tipp: A légitársaságok a tapasztalataink alapján sokkal figyelmesebbek a kismamákkal, no meg a kisgyerekes utazókkal is. Nem tetszik az ingyen kiosztott hely? Kérdezz bátran a becsekkoló személyzettől! Még fapadosok is adnak jobb helyet, ha nincs tele a gép. 😉 Nekünk most először magától ajánlotta fel a check-in pultnál a személyzet tagja, hogy “Nem akartok egymás mellett ülni?”, másodszor meg kérésre ingyen egymás mellé tett bennünket. Ennyit az extra helyvásárlásról. (Hozzáteszem: 100+ közös utazás során sosem fizettünk ezért, de kivétel nélkül mindig meg tudtuk oldani hogy egymás mellett üljünk.)

Hogy megéri-e várandósan utazni? Határozottan igen. Kár lenne lemondani az utazással járó izgalmakról, élményekről. Kicsit több odafigyelés és rákészülés mellett nem okoz problémát. Sokkal több fejfájást tud okozni a totyogóval való repülés, mint az, hogy ott egy kisebb pocak 😊

Aktív vagy passzív pihenés? Mit válasszunk? 

Ez csak rajtad múlik! Saját fittségedtől, beállítottságodtól függ, hogy mit vállalsz be. Madeirán végig túráztam - igaz sokkal nagyobb körültükintéssel választottuk ki az útvonalakat, meredekebb helyeken pedig mindig használtam túrabotot is. A veszélyesebb, csúszósabb terepeket inkább kihagytuk és a fel-le mászkálás helyett minden második nap már jól esett a pihenés.  Máltát és Észak-Portugáliát pedig autóval barangoltuk be, sok-sok sétával egybekötve.






Étkezés

Nem félek megkóstolni a helyi specialitásokat, Európában maradva ettől nem is igazán kell tartani. Európán kívül már óvatosabb lennék. A legjobb módszerünk, a pálinkás/tömény alkoholos fertőtlenítés hiánya biztos aggasztana 😊 




Mivel szeretem a friss tengeri herkentyűket, azokat sem hagyom ki, egyedül a kagylót kerülöm. A kagylónál ritkán de előfordulhat “Hepatitis A” fertőzés és hiába vagyok oltva (mint kismama), de a babára nézve így is veszélyes. Rá nem jelent védettséget az oltás. Rákot, polipot és a többi tengeri herkentyűt éppúgy eszem, mint máskor. Minél közelebb a tenger, ezek ráadásul annál frissebbek. A többi étel pedig, mint itthon: hús csak jól átsütve, kerülöm a nyers tojással készülő dolgokat stb.. Várandósan sem kell lemondani a finom falatokról!

Amire még érdemes gondolni, hogy gondtalan legyen az utazás

Utasbiztosítás

A várandósság nem betegség, de utasbiztosítás szempontjából a nem várt esetleges komplikációk miatt extra kockázatot jelent a biztosítótársaságoknak. Az első és a második trimeszter lényegesen kisebb kockázatot hordoz magában, de a harmadik trimeszter a szülés időszaka, ahol jelentős költségek merülhetnek fel, így a legtöbb biztosítótársaságnál (persze van kivétel) erre az időszakra nem lehet utasbiztosítást kötni. Mielőtt utaznál erről mindenképp tájékozódj! Csak olyan biztosítást köss, ami a várandósság adott időszakára is kiterjed és megfelelő ellátásokra vonatkozik a térítés. Koraszülés esetén a baba nem hazahozható, az esetleg több hónapos folyamatos ellátás a Te jelenléteddel több tízmilliós költség is lehet. 

Ha Európán belül utazunk, akkor pedig ebben az esetben is hasznos, ha rendelkezünk az európai egészségbiztosítási kártyával (kormányablakokban vagy online is igényelhető), amivel az állami rendszerben az adott ország állampolgáraival azonos ellátásra vagyunk jogosultak. Ezen felül azonban jelentős költségek lehetnek még, tehát ilyenkor EU-n belül is érdemes extra biztosítást kötni. 

2022. április 20., szerda

Észak-Portugália: Portó és azon túl

Hosszas gondolkodás előzte meg, hogy merre is utazzunk ahol várhatóan kora tavasszal jobb idő van, mint itthon. Szempontok: mindenképpen legyen tengerpart, ne legyen extra hosszú a repülőút és lehetőleg a meglévő Covid oltásainkkal teszt nélkül is beengedjenek. A választásunk így esett Portugáliára: van óceán, a 3,5 óra repülés még várandósan se sok... és plusz pont, hogy a lakosság 92%-a be van oltva (Covid ellen) - ez is szempont volt azért valamelyest. Lisszabonban és az ország déli részén (na meg Madeirán) már jártunk, így az irányt északra vettük.

De mit is nézünk majd meg Észak-Portugáliában? Ne lepődj meg, ha magyar utazó bloggerek oldalain és utazós csoportokban sem találsz gyakorlatilag semmi infót. Úgy tűnik, hogy "Észak = Portó" és pont. Mi egy kicsit kutattunk és így vágtunk neki az egy hetes csillagtúránknak.



Hosszasan böngésztük a Douro-völgyben lévő szállásokat. Legyen közel a reptérhez, mert este érkezünk - de a folyóvölgy is legyen közel. Így az első négy éjszakán Portótól és a Douro-völgytől is kb. egy órányi vezetésre lévő szállást foglaltunk. A Douro-völgyben nehézkesen ment a választás, így kicsit onnan eltávolodva véletlenül bukkantunk a Tamega folyó partjához közel egy nagyon bájos szállásra (Villa Coura) kb. fele olyan áron, mint a sokkal felkapottabb Douro mentén. Csodás környezet, hegyek, szőlőültetvények, narancsligetek között bújt meg Amarante melletti kis szállásunk, amit tiszta szívből ajánlunk (bár csakis autóval). Olívia azóta is az apartmanunkban lévő hintalovat emlegeti, mint a legjobb élmény egész Portugáliában 😊

Miket fedeztünk fel az egy hét alatt?

Amarante

Nem sok Portugáliába utazó bakancslistáján szerepelhet a Portótól keletre és a Douro-völgytől északra fekvő kisváros. A miénken sem lett volna rajta, hacsak a szállásunk nem pont 10 percre van tőle.  Amarante még nem a Douro-völgye, hanem egy kisebb folyó mellett terül el. Ha a környéken szállsz meg, vagy átutazóban erre jársz, a kicsi óváros megér egy sütivel egybekötött sétát.



Douro-völgy

Aki több napot tölt Portóban annak egészen biztosan szerepel a listáján a Douro-völgy meglátogatása - még akkor is, ha nem nagy borrajongó. Ami az olaszoknak Toscana, az a portugáloknak a Douro-völgy. A világ egyik legrégebbi borrégiója, már 1756-ban is termeltek itt bort.

A domboldalakon teraszokon sorakozó szőlőtőkék és közöttük megbújó birtokok (quinta) látványa szemet gyönyörködtető. De mit is csináljunk itt, azon túl, hogy keresünk egy szimpatikus birtokot és hódolunk a borok élvezetének? Nekünk ez most kimaradt: Ábel vezetett, Zsana pedig félidős várandósan egyedül nem ivott. De Lisszabonból még emlékszünk, hogy milyen is egy jó “portói” 😊

Mit csinálj, ha csak egy napod van?

  • Vezess végig az egyik legjobb panoráma útvonalnak választott N222-es úton a folyóvölgyben Pinhao és Peso da Régua között.  Mi is ezt tettük, de csak visszafelé úton. A völgybe egy másik, szerintünk sokkal szebb panorámákat kínáló N323-es úton érkeztünk meg Pinhao-ba északról.
  • Vezess lassan (N323-ason) és állj meg sok-sok kanyarnál. Mindenhol hihetetlen látvány tárult elénk.
  •  Pinhao-ban nézz be a pályaudvarra. Nem vetekszik a portói Sao Bento állomással a mozaik díszítés, de nagyon szép. Olyan igazi régi, múlt századi hangulata van az állomásnak.

  • Pinhaoban a folyóparton találsz néhány éttermet. Válassz egy teraszos helyet (Veladouro-t ajánljuk 😉) és ebéd közben csodáld a folyó látványát.
  • Pinhao felett a legszebb látvány a Casal de Loivos kilátópontról tárul elénk. Pár perc nyugi, lent a mélyben kígyózó folyó, szőlőtőkék, dombok.

-        Mi még Peso da Régua-ban megálltunk egy sütire, az még kellett egy tökéletes naphoz. 😊

 

Guimarães

Braga vagy Guimaraes, esetleg mindkettő belefér egy napba? Nagy dilemma minden fórumon, de mi rohanni semmiképpen nem akartunk, ezért választani kellett. Végül az utóbbira szavaztunk: jobban vonzott minket a történelmi kisváros, mint a nagyobb Bragaban a sok barokk templom. Guimaraes már 868-ban is létezett, Portugália első fővárosa, ezért a portugálok “Bölcsővárosnak” is nevezik.

Történelmi központja a világörökség része, ezt fedeztük fel röpke néhány óra alatt. A szűk kis utcák között megbújó szép középkori épületek, erkélyek, kis terek kellemes hangulatot kölcsönöznek a városkának. A szűk utcák egyúttal autómentes övezetet is jelentenek, ahol egy 2,5 éves gyerek kedvére rohangálhat és fedezheti fel, ami számára fontos.

Nekünk mi fért bele:

  •  A város jelképe a vár (Google is rögtön ezt dobja elénk), amit mi csak kintről néztünk meg - jó alaposan, mert Olívia hosszasan gyűjtötte körülötte az apró margarétákat.
  • Sao Tiago és Largo da Oliveira terek, ahol a városra leginkább jellemző kis fa tereszos házak sorakoznak
  • Nossa Senhora da Oliveira templom – Olívia a tavalyi olasz utunk során elkezdett rajongani a kis templomokért, így amit nyitva találunk oda be is megyünk 😊
  • Tökéletes polipos ebéd a Republica do Polvo étteremben, ami kifejezetten gyerekbarát (no nem a gyerekmenü miatt). Sokfajta polipos étel közül választhatunk - ami nem hátrány, ha igazi polip rajongó a család 😊
  • Csak úgy elveszve bolyongtunk a belváros kis utcáin, ha már játszóteret nem találtunk egy város felfedezése is pont akkora élmény egy totyogónak

A városban van még potenciál (pl. felmenni libegővel a hegyre), de mi itt amolyan igazi nyugdíjas tempóban haladtunk. Hogy utólag hiányzik-e valami? Nem, csak élvezni a város hangulatát, pont így volt tökéletes.




A természet közelsége minket valahogy sokkal jobban feltölt, mint a nagyvárosi környezet, ezért a következő szállásunkat sem Portóban, hanem onnan kicsit délebbre a tengerparton foglaltuk. Útban a felkapott tengerparti üdülőváros, Espinho melletti szállásunkra sem unatkoztunk. Egy kis vargabetűt beiktatva több helyen is megálltunk még.

 

Fidalgo’s work

Szinte kivétel nélkül minden utazáson mázlink van: jobb idő van ott, ahová megyünk, mint Magyarországon. Ezúttal ez nem volt így. Mivel az első napokban az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk, ezért szorgalmasan böngésztük a Google térképet, hogy milyen látnivaló akad a szállásunk környékén. Negyedórányi autózásra sikerült is találni egy befejezetlen kastélyt.



18. századi befejezetlen barokk-rokokó kastély, távol a turistás helyektől. Impozáns homlokzat, csodásan faragott gránit díszítésekkel. A kastély eleje mögé lépve mohával benőtt falak, fák, a természet szépen elkezdte visszahódítani a helyet. Igazi "európai Angkor"...

Ettől viszont csak különlegesebb a kastély hangulata és még inkább misztikummal tölti meg, hogy vajon miért hagyták félbe, ha ilyen szépen indult. A mai napig nem tudják, hogy esetleg az építész halála vagy egy sokkal prózaibb ok, a pénz hiánya miatt hagyták félbe. Ahogy hárman a falak között bolyongtunk, mi is azon merengtünk, hogy de fura egy hely... vajon miért nem fejezték be?

 

Aveiro és Costa Nova

Amikor képeken megláttuk a Costa Nova jellegzetes csíkos házait, rögtön tudtuk, hogy ezt meg kell néznünk. Kellemes egész napos kirándulás lett belőle Aveiro-val, amit a portugál Velencének is neveznek. No, hát ne úgy készüljünk Aveiro-ra, hogy tényleg olyan, mint Velence - mert akkor csalódás lesz. Igen, vannak csatornák és rajta gondolák, de attól még egy igazi hamisítatlan portugál kisváros, az ott jellemző házakkal, utcákkal, csempékkel - cseppet sem hasonlít Velencére. Hangulatos óváros tele éttermekkel, cukrászdákkal, már csak választani kell tudni közülük. Jót lehet bolyongani az óváros kis utcáin vagy ejtőzni a csatornaparti teraszokon.



Aveiro után pedig célba vehetjük Costa Nova partját. Ami érdekes, hogy a tipikus kis házikók nem a homokos óceánpartra, hanem a túloldali lagúnára néznek. A házak mágnesként vonzzák a turistákat (amik máshol szinte nem voltak) tucatszám fotózkodtak emberek, készültek az Insta fotók. Tényleg hangulatosak, de nekünk a túloldalon a végtelen fehéres homokos szeles óceánpart (ahol majdnem egyedül voltunk) sokkal jobban tetszett.

 



A sok nyüzsgés után kicsit megfáradva örültünk, hogy igazi napsütéses, szép napot ígértek vasárnapra. Nincs is jobb, mint egész nap az óceánparton heverészni, kagylót gyűjteni, homokozni és persze degeszre enni magad friss tengeri herkentyűkkel. Ha egy kis lazításra vágysz a gyönyörű, homokos óceánpartban nem fogsz csalódni. Több helyen sétáltunk, mindenhol hasonló a látkép, végeláthatatlan homokos part, néhol part menti sétánnyal, máshol fapallók vezetnek végig jó hosszan a parton.

Porto végül az utolsó napunkra maradt.

Porto

A portugálok úgy tartják, "Lisszabon szórakozik, Porto dolgozik." Az utazás végén 2 napunk maradt, amiből egyet inkább tengerpartozással töltöttünk: élveztük a napsütést és a relatív szélcsendet, áztattuk a lábainkat a jéghideg óceáni hullámokban. Már kíváncsian vártuk, hogy mit tartogat nekünk a portugálok második legnagyobb városa az utolsó napra. Mivel csak egyetlen napunk volt ezért a nagyon belső belvárosi negyedekre koncentráltunk: Ribeira, Vitória, Sé, Baixa és egy kicsit Vila Nova de Gaia




Mi fért bele egy napba a városban, amit ajánlunk

  • betoppanva rögtön csodálni a Sao Bento pályaudvar kék-fehér csempékkel, azulejo díszített lenyűgöző előcsarnokát. Nem lehet eltéveszteni, ott lesz a legnagyobb tömeg, mindenki fotózik 😊. Mi metróval ide érkeztünk meg, jó kiindulópont a városnézéshez. Kis dombra mászással…
  • átsétáltunk a Clerigos templomhoz, ahol kígyózó sor várakozott a toronyba feljutásra. A 75 m magas torony a városból szinte mindenhonnan látható. Mi sétáltunk tovább az egyetem melett, egyenesen belefutunk…
  • az Igreja do Carmo-ba. A templom oldalsó homlokzata pazar látvány, teljes egészében a már ismert kék-fehér csempékkel borították be.
  • Kis futkosás Olívia után a szomszédos egyetem melletti téren, de haladunk lefelé a dombról úticélünk (egy előre kinézett kis szendvicsező) felé…
  • közben mindenfelé festett és mozgó street-art, lassú menet, de megérkezünk a…
  • Pregar-ba, ahol isteni prego szendvicseket (egyik portugál specialitás) fogyasztunk. Ez a magyar rántotthúsos szendvics helyi változata, csak éppen steakhusi van benne.
  • kicsit visszafelé séta a dombra, mert mégsem hagyhatjuk ki az egyik legjobbnak ígérkező pastel de nata-t áruló helyet. Süti felmarkolás után dombra fel!
  • Sé katedrális, ahonnan csodás panoráma van szinte minden irányban a városba. Imádnivaló a piros tetős panoráma az itt-ott felbukkanó templomtornyokkal. Dombról lefelé, irány a…
  • Ribeira negyed, azaz a folyópart. A városban alig voltak emberek, valószínűleg azért, mert mindenki itt volt lent. A parton sorakozó összes étterem tele, folyó panoráma az ikonikus Lajos-híddal, bájos házikók. Meg is ettük a felmarkolt pastel de nata-kat, amik addigra ehetőre hűltek. Kellett az energia, mert vissza kellett kapaszkodni a híd magasságába…
  • a Ribeira tértől indulva kis szűk utcákon, lépcsőkön felkapaszkodtunk (Escados do Barredo) a hídhoz.
  • séta a szédítő magasságban a folyó túlpartjára,
  • ejtőzés a Jardim do Morro parkban, ahonnan pazar panoráma tárul elénk a folyó túlpartjára, a hídra, ami szerintünk inkább csak ikonikus, mint szép (akárcsak San Franciscoban a Golden Gate vagy Sydney-ben a Harbour bridge). A park nagyon él, tele helyi fiatalokkal, zenével, igai életérzés. Innen már csak metróra pattantunk és irány vissza az autónkhoz.

13 ezer lépés, fel a dombokra és le, aminek a felét Olívia is saját lábán tette meg😊

Extra tippek városnézéshez:

  • indulj a város felső részéről a folyó irányába, így tetemes mennyiségű hegymászástól kímélheted meg magad. Persze fordítva a nagyobb kihívás 😊
  • vigyél kényelmes cipőt, mivel tényleg minden dimbi-dombi és az óváros szinte mindenhol macskaköves is.
  • térképen előre jelöld be a legjobb pastel de nata-t ígérő helyeket, hogy le ne maradj róla. Itt Portóban ettük a legfinomabbat az egy hét alatt. Térképen már jelölve a hely (Nata Lisboa) 😉

Végül: Portó vagy Lisszabon? Sok hasonlóság van a két város között: dimbi-dombi, kis szűk utcák, közöttük megbújó pici terek ott rejtőző hangulatos éttermekkel, de ugyanakkor nekünk mégis teljesen más volt a kettőnek a hangulata. Lisszabon valahogy vibrál, az egész tele van élettel. Portó belvárosában a sétálós részeken is kicsit furcsa volt a sok elhagyatott ház, Lisszabonban több volt az élet. Hogy hová mennénk vissza? Határozottan Lisszabonra esne a választásunk.



Nekünk ennyi fért bele egy hétbe, nyugodt laza, amolyan igazi “slow travel” tempóban. Ha több részt fel akarsz fedezni, akkor ajánlott autót bérelni. Kocsival autópályán mindenhová nagyon gyorsan eljutottunk. Kisgyerekkel is jó célpont észak: minden van, ami egy totyogó figyelmét leköti. A felnőttek sem fognak unatkozni, gyönyörű óceánpart, hangulatos kisvárosok, Portó és "portói", no meg finomabbnál finomabb ételek. Ne távozz csalódottan, ha nemcsak a szemed lakatnád jól, hanem szeretsz is jókat enni.

Gasztro kalandokjainkról egy külön bejegyzésben olvashattok. A helyeket, amiket próbáltunk és bárkinek szívesen ajánljuk, mert mi is visszatérnénk megtaláljátok a gasztro térképünkön.

2022. április 11., hétfő

Gasztro kalandok Észak-Portugáliában

Olasz pasta és pizza, spanyol paella és tapasok, de vajon mit tud a nyugati szomszéd? Van valami, ami rögtön beugrik róluk? Már nem először látogattunk el hozzájuk, így nekünk igen. A híres sütijük a pastel de nata, amiről biztosan állíthatjuk, hogy egyetlen portugál utazás sem lehet teljes nélküle. De nézzük, miket érdemes még kipróbálni a híres sütin kívül.


Hogy mit és hol kóstolj, ahhoz pedig természetesen a tippeket megtalálod a gasztro térképünkön, ha szorgalmasan böngészed Portugáliát. Itt csak azokat a helyeket jelöljük amit nyugodt szívvel ajánlunk, mert mi is visszatérnénk.



Tőkehalas fasírt (Bolinhos de bacalhau)

A sózott és szárított tőkehal a portugálok nemzeti kincse. Minden szupermarketben látunk egy pultot, ahol szépen sorakoznak a kiterített, szárított nagy halak. Ha nem vennéd észre akkor kövesd a halszagot, az orrod odavezet majd 😊. Tőkehalas fogásokkal tényleg minden étterem/kifőzde étlapján találkozunk, számtalan változatban készítik – ez az ő “rántott húsuk”. Egyik legnépszerűbb a talán tőkehalas fasírtnak fordítható étel: kis falatkák, amiket legtöbbször előételnek szolgálnak fel - vagy a tapasok között (portugálul petiscos) találjuk meg. A sok-sok tőkehal mellett kerül bele tört krumpli, hagyma, tojás és petrezselyem… majd olajban sütik ki.

Tőkehalas fogásokat pedig érdemes a főételek között is keresni. Sokkal ízletesebb, mint a szintén népszerű szardínia és mivel az utóbbinak nincs is szezonja egész évben, így nagy eséllyel fagyasztott verziót kapnánk.

               Itt ettük a legjobbat: Kurika - Espinho


Prego, avagy a portugál steak szendvics (Prego no Pao)

Egyszerű és ízletes steak szendvics, minket még Madeirán hódított meg, a története egészen a 18. századig nyúlik vissza. Sima fehér zsemlebuciba egy szaftos steak husi kerül, majd jöhetnek mellé még az extrák. Kerülhet bele sajt, sonka, tükörtojás, szószok, saláták, zöldségek. Ami elmaradhatatlan az a hús és a kenyér, ami a szendvics lelkét adja: egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. Ideális választás egy gyors ebédre városnézés közben – sokkal jobb, mint a McDonalds. Mi is pont Portóban séta közben raktuk le mellé a voksunkat.

Portóban itt ettük: Pregar - Portó


Pica pau

Jellegzetes portugál egytálétel, amit leginkább egy jó szaftos magyar pörkölthöz tudnánk hasonlítani, csak teljesen más fűszerezéssel. Apróra vágott marhahús és kolbász darabok egy paradicsomos, fokhagymás, fűszeres, sörrel megbolondított testes szószban. Hús a marha mellett kerülhet bele más is, mi pont egy sertés és marha kombinációt kóstoltunk. Fontos, hogy kérj hozzá kenyeret, hogy az utolsó csepp ízletes szaftot is ki tudd tunkolni.



Amarantéban egy igazán pici, négy asztalos helyen (Taberna do Miranda) kóstoltuk, ahová rajtunk kívül inkább a helyiek tértek be elfogyasztani a hétköznapi ebédjüket. (Ez amúgy mindig jó jel 😊). Tipikusan olyan étel, amit nem kell drága helyen kóstolni, hanem pont megfelel egy kis helyi lokál, csak ne felejts el egy sört is rendelni hozzá. Ők igazi “meccsnézős” kajának tartják, fel is bukkan a tapasok (vagy ahogy portugálul mondják: petiscos) között.


Caldo Verde (vagyis krumplileves portugál módra)

Népszerű portugál leves. Mi azt mondtuk rá elsőre, hogy krumplileves - ami nem is állt messze a valóságtól. Krumpli, olívaolaj és kelkáposzta kerül bele, némi fűszer és kész is. A tetejére mehet sült chorizo vagy bármi más. Semmi különleges, pont mint nálunk egy egyszerű, hétköznapi krumplileves. Amarantéban kóstoltuk a már említett Taberna do Miranda napi ajánlatában.

 

Polip és mindenféle tengeri herkentyű

Tenger mellett nekünk adja magát, hogy friss tengeri herkentyűt kell enni - amennyit csak bírunk. A frissen kifogott tengeri cuccok íze verhetetlen. Szerencsére a portugálok is előszeretettel esznek polipot és mindenféle módon készítik is Zsana és Olívia nagy örömére - mert már nemcsak egy, hanem két polip-rajongó is van a családban. Amikor megkérdeztük Olíviát mi tetszett a legjobban Portugáliában, a polip volt a második helyezett.



A polip és tintahal (ellentétben egy garnélával) tipikusan az a herkentyű, ami fagyasztott verzióban köszönővizsonyban sincs a friss változattal. Ha szeretnél ilyet kóstolni, akkor tenger mellett semmiképpen ne hagyd ki! Hatalmas, gusztábbnál gusztább polipcsápokat kaptunk a hét során.

    Itt ettük a legjobbat: Veladouro, Pinhao

 


Pastel de Nata

Portugália pastel de nata nélkül, mint Olaszország pizza nélkül (vagy a Dallas Bobby nélkül 😊). Egy portugál utazás sem lehet teljes nélküle. Úgy haza menni, hogy nem kóstoltad tényleg olyan, mintha Olaszországban nem ennél pizzát.

Mi sem hagytuk ki ezúttal sem 😊 Ha utazás akkor az nálunk = gasztrotúra. Mindent is meg kell kóstolni, ami helyi specialitás. Utazás alatt is igyekszünk egészségesen enni, de nem a kalóriákat fogjuk számolgatni. Sokkal többet sétálunk, túrázunk nap közben és nem kell lemondani a helyi édességekről sem. Portugáliában adja magát a pastel de nata.



De mit is tud ez az első ránézésre nem túl dekoratív, igencsak egyszerűnek tűnő sütemény, amit Világevő csak “a világ egyik legfinomabb sütijének” nevez?

Apró tésztakosárkába töltött vaníliás krém. Ennyi? Igen, de a roppanós leveles tészta és a belsejében remegős krém olyan zseniális kontrasztot alkot, hogy ha egyszer kóstoltad és magával ragadott akkor utána már nem tudsz elmenni mellette. Ha mindezt van szerencséd még langyosan egy igazán jó cukrászdában kóstolni, akkor nagy eséllyel függő leszel. Séta közben minden kirakatban lesből fognak támadni rád, hogy “vegyél már észre”.



Ez volt a harmadik utunk Portugáliába, így jól tudtuk, hogy mire készüljünk. Jó előre be is jelöltük a jobbnak ígérkező helyeket, hogy még véletlenül se menjünk el mellettük. Sokak szerint a legfinomabb a Belémben kapható változat. Igen, tökéletes, de szerintünk ahogy végigkóstoltunk sok verziót állítjuk, hogy Lisszabonban és Portóban is vannak helyek, ahol legalább olyan finom. Ha kisebb városban nem sikerül jót találni, akkor pedig végszükség esetére a Lidlben is kapható. Közeli helyettesítő termék és nem rosszabb, mint amit az átlag cukrászdákban, kávézókban találtunk. Jesszus, ilyen sokat teszteltünk 😊

A gasztro térképünkön természetesen minden szerintünk isteni pastel de natat áruló helyet akkurátusan jelöltünk, hogy Ti se maradjatok feledhetetlen kulináris élmény nélkül 😉

 

Mandulás tart kosárka (Tarte de Amendoa)

A Duoro-völgyben hazafelé menet megálltunk sütizni Peso da Réguaban. Egy igazi útszéli kis sütiző, tömve helyi nyugdíjasokkal - de figyeltünk ám, hogy mit esznek! A legtöbbjük egy mandulával sűrűn megrakott kis kosárkát falatozott. Naná, hogy mi is megkóstoltuk, mikor még a ház specialitása feliratot is kifigyeltük mellette. Mi is ez a kis kosárka? Egy nagyon egyszerű roppanós kosárkába töltött lágy vajas krém, amit egy karamellizált mandulás réteg fed be. Egyszerre könnyű és roppanós sütemény, jól csúszik egy kávé mellé. Utólag azt is kiderítettük, hogy Észak-Portugáliában a sok szőlő és olajfaültetvény között mandulafák is bőven megbújnak, a legjellemzőbb gyümölcs a Duoro-völgyben. Ha már adott a sok mandula akkor pedig használják is, és ez egyet jelent ezzel az isteni finom mandulás süteménnyel.

Két nap teljesen random sütiválasztás után rájöttünk, hogy az összes portugál süti jellemzője, hogy masszívan tele van tojássárgájával és cukorral és soknak nagyon hasonló íze van. Ez délebbre nem tűnt fel, ott valahogy mások is megbújtak a kínálatban (mint az iszonyatosan finom Pao de Deus és a Jesuita). De amit még érdemes kóstolni, ha erre járunk, az alábbiak:

Kókuszos kosárkák

Elsőre ezt is találomra választottuk - egyszerűen jól nézett ki és látszott, hogy kókuszos. Méretre mint a pastel de nata, de a lágy krém helyett kicsit tömörebb kókuszos, tojásos töltelék volt brnnr. Roppanós tészta a tetején szintén pirult, ropogós kókuszos töltelékkel. Ma napig nem sikerült kideríteni, hogy mi is ez pontosan. Ha valami olyat látsz, ami első ránézésre pastel de nata, de kókusz van a tetején, akkor nagy eséllyel ez lesz az. Nekünk nagyon bejött, kóstoljátok meg!

               Itt ettük a legjobbat: Pastelaria Ramos - Aveiro


Pastel de Santa Clara

Hosszúkás, vékony vagy kosárka alakú sütemény. A tészta, mint egy rétesnél, sok kis roppanós lapocska, a töltelék pedig egy kicsit roppanós mandulás tojásos krém. 

2022. január 13., csütörtök

Gasztro kalandok 2021-ben

Most már bátran elmondhatjuk, hogy a két és fél éves kislányunk igazi ínyenc baba. Nagy marokkal szórja a parmezán sajtot a tésztára, azonnal elkéri a serranoi sonkát ha megpillantja az asztalon, és úgy általában minden ételből a legfinomabb a kedvence. Egy percig sem kellett mellette lemondanunk az újabb gourmet kalandok kereséséről és élvezetéről: velünk együtt élvezi az új ízeket, és ha étterembe megyünk akkor csak annyit tesz hozzá már előre, "Almafröccsöt is választunk!".




A jó helyeket most is árgus szemekkel figyeljük, de a preferenciáink azért sokat változtak. Keressük a kifejezetten gyerekbarát helyeket - ami számunkra nem azt jelenti, hogy gyerekmenü van étlapon - hanem sokkal inkább a tágas tereket, udvarokat, ahol egy kis örökmozgóval is élvezhető az ebéd vagy vacsora. Ugyanakkor le lehet kötni addig, amíg megérkezik az étel. Sajnos általában csak két fogásra van "hitelesítve" így a három fogásról kellett csak lemondanunk. Még egy apró trükk, hogy az éttermi kalandoknál inkább az ebédre voksolunk: akkor még kevésbé fáradt és utána még van esély egy nagy délutáni alvásra.

Összeszedtük Nektek egy bejegyzésben azt a néhány új, hazai felfedezettünket az elmúlt évből, amikről év közben már a Facebookon is olvashattatok. Mindegyiket meleg szívvel ajánljuk! Naná, hogy fel is kerültek a gasztro térképünkre (ahol az idei szlovéniai és olaszországi felfedezettjeinket is megtalálhatjátok).

Stube - Pilisvörövár

Szeretjük a Pilist, ha kirándulóhelyet kell választani. Ezernyi túraútvonal közül választhatunk és csak egy karnyújtásnyi távolságra van Budapestről. Most mégsem kirándulást mutatunk Nektek, hanem egy remek családias hangulatú éttermet Pilisvörösváron.




A Stube az a hely, ahová egy túra után is betérhetsz, de nagy családi ebédekhez is tökéletes. Az étlapon jól megfér egymás mellett a magyaros és a sváb konyha klasszikusai mellett az olaszos pizza, a hamburger és bisztró fogások is.




Tágas belső tér és udvar, ahol ezen a szép nyárias hétvégén szinte minden asztal foglalt volt ebédidőben. De mi a legjobb asztalt kaptuk - a számunkra legjobbat - pont a játszóház mellett. Kis gyerekbirodalomként bújik meg az udvar végében, játékkal, csúszdával.
A sváb húsgombócos húsleves és thai csirkeleves után Olívia is lelkesen adagolta nekünk a műanyag fagyit a kis bódéból, amíg a főételek érkeztek. Kacsaburger, izgalmas szószokkal és tökéletes steak után desszertnek már nem maradt hely...(lehet a sok játékfagyi és süti miatt 😊). A kávé viszont tökéletes volt.



Mondhatnánk, hogy olyan finom volt az étel hogy muszáj volt ideköltöznünk... de az igazság az, hogy előbb néztük meg leendő lakásunkat mint az éttermet. A család apraja és nagyja is élményt kapott, és azóta már helyi lakosként élvezhetjük rendszeresen a finomabbnál finomabb falatokat. Köszönjük Stube!

Katlan Tóni - Veresegyház


Mi jut eszedbe Veresegyházról?

  • Asszonykórus? Persze, mindenkinek...
  • Medveotthon? Igen, sokaknak...
  • Katlan Tóni Vendéglője? Reméljük, hogy egyre több embernek, de nekünk már biztos :)

A nyár végi őszi időben útba vettük a Maciparkot, de ezúttal nem a Medveotthon volt a lényeg, hanem ami utána jött: a Katlan Tóni Kultúrkonyha.




Az ételek szuperek, magyaros fogások, ritkán használt, elfeledett, de annál izgalmasabb alapanyagokkal. Ettél már csalánlevest vagy rákhússal töltött derelyét? Esetleg egy bivalytokányt kóstolnál vagy görhét? De akkor se izgulj, ha megszokottabb fogásokat szereted: a kacsamell és csirkecomb is éppúgy szerepel az étlapon egy-egy izgalmas körettel.





Ééés, ha ez még mind nem elég: gyereksarok a kicsiknek. Kuckóval, könyvekkel, sok játékkal. Szombaton ebéd időben még mesemondás és gitárjáték is szórakoztatta a gyerekeket. Mozgékonyabbak a hatalmas kertet is felfedezhetik, lehet kavicsozni, körtefán hernyót számolni.


Nyugodt vacsora vagy ebéd, ahol a gyerkőcök se unják magukat halálra? Minket meggyőztek, nem csak az ételékkel. Ha a Medveotthon után gourmet élményre vágytok, ne feledjétek: irány a Katlan Tóni!

Zip's Beer & Tapas - Miskolc


Történt, hogy egy meleg nyári szombat délután hosszú idő után kettesben ment gourmet felfedező túrára Zsana és Ábel és egy igazi kincsre bukkantak Miskolcon. A helyet viszont gyerekkel is ajánljuk, pont a tapasok miatt. A kis lurkók is biztosan fognak szemezgetni a különböző fogásokból. Mi is pont ezért szeretjük a tapast: nem jött be az egyik, sebaj, majd a másik kárpótol valami izgalmassal.
Szerencsére már Miskolc sem az gasztronómiai szempontból, mint amikor Ábel itt töltötte a gyerekkorát és Zsana itt koptatta a középiskola padjait. Az elmúlt néhány évben sorra nyíltak a jó helyek. Már eddig is szerettük a Dűlőt, a PKV-t (azaz Pizza Kávé Világbékét) és a Desszertem-et, de most új szereplővel bővült a paletta. Egy újabb pont a gasztro térképünkre a zip's BEER & Tapas. Hálás köszönet Spabook Tominak, akinek a Miskolc postjaban rábukkantunk a helyre, azóta már még egyszer visszatértünk😏





Nos, mit tud a hely? Zseniális tapasok, de nem a klasszikus spanyolos vonal, hanem attól bátran elrugaszkodva hol magyaros, hol ázsiai jegyekkel megbolondított fogásokat ízlelhetünk. A tapasban pedig az a zseniális, hogy nem kell egyetlen ételre letenni a voksod, a kis adagok miatt többet is kóstolhatsz. A hely specialitása pedig pont az íz garancia: ha egy fogást megkóstolva nem azt kapjuk amit vártunk, ingyen visszaküldhetjük.


Nyári tesztelésünkkor, több fogás is lenyűgözött minket. A füstölt velőscsont kimchivel (koreai erjesztett savanyúság) valami egészen zseniális párosítás volt. Teszteltünk még debrecenit kaláccsal, spárgás tönkölybúza rizottót és egy ugyancsak izgalmas magyaros-ázsiai kombinációt a csirkepöris bao-t. Mindezek mellett isteni a kávé és ha EB meccs közben érkezel nagy sörválaszték és igazi szurkolói hangulat is jár mindezek mellett a Szinva teraszon.

Felfedezésre váró hely pedig még van, tesztelünk még. Ahogy Tomi mondta, kevesebb Balaton, több Miskolc! 😏Itt egy balatoni sajtos-tejfölös lángos árából igazán szuper kajákat ehettek.

Néhány régi kedvenc, ahová évek óta visszatérünk

Helyben kávézó - Zebegény

Kicsit kilóg a sorból, mert nem étterem, hanem kávézó, de a szuper gyereksarkon csak most akadt meg a szemünk. Gyakorlatilag már minden étteremben előkerül egy etetőszék (értsd IKEA Antilop), de amikor ilyen helyre bukkanunk az azért ritka. Köszönet a zebegényi Helyben Kávézó nak, hogy nemcsak a kávék isteniek már évek óta, hanem most már a legkisebbekre is komplett játszósarokkal gondolnak...no meg a szülőkre, mert így nyugodtan lehet kávézni és élvezni a kilátást, amíg a gyerkőc elmerül a mesekönyvek és matatófal világában :)



Ha a Dunakanyarban jártok térjetek be egy hűsítő cold brewra vagy más specialitásra. Előbbit jó hidegen a helyet viszont melegen ajánljuk 😏

Danu Bár - Nagymaros

A felfedezést egy szerencsés véletlennek köszönhetjük. Bicajon suhanva mindent könnyebb észrevenni, és mi szeretjük az ilyen véletleneket :) Tökéletes lokáció, pont szemben a Visegrádi várral.




Nyáron a teraszról csodálhatjuk a kilátást, miközben várjuk a frissen sült hamburgert, csevapot, grillsajtot. Míg valaki a kilátást élvezi, addig a másik biztosan a Duna-partot fedezi fel a gyerkőcökkel. Mire az összes kacsát, elsuhanó kajakost is megcsodáltuk addigra meg nagy eséllyel az ebédünk is elkészül és már suhanhatunk is tovább ki kerékpárra pattanva, ki hogy érkezett.


Al Dente - Budapest

Hangulatos, autentikus olasz hely a Krúdyn, ahol garantáltan sok-sok olasz szót fogsz hallani. Egy olasz-magyar pár a tulajdonosa. Annát még egy korábbi munkahelyemről ismerem, jól meg is lepődtünk, amikor először láttam, hogy Ők viszik az éttermet. Válassz bármit, nem fogsz csalódni! Igazi olasz ízek, dél-olasz, pugliai dominanciával. Mi leggyakrabban pizzáért ugrottunk be, amíg a szomszéd utcában laktunk - no meg ha látjuk, hogy van a pultban szicíliai cannollo, annak sem tudunk ellenállni :). A legjobb pizza a környéken és cannollot sem kapsz a városban akárhol. Ne hagyd ki!

Pho' N Go 35- Budapest

2019 év végén bukkantunk rá a Nagykörúton, nem sok bizodalmunk volt benne, azt hittük "12 egy tucat" körúti hely lesz ez is... de határozottan nem az! A pho zseniális, szerintünk az egyik legfinomabb a városban és a többi klasszikus vietnámi fogás is megtalálható az étlapon, úgy a mint "bun bo nam bo" (fokhagymás pirított marhahús rizstésztával és zöldségekkel) vagy a "bun cha" (sült sertéscsászár rizstésztával) és az étlapon sorban jelennek meg az újabb vietnámi specialitások. Amikor épp nincs karantén mindig tele van a hely vietnámiakkal, kell ennél jobb ajánló? És ne számíts elszállt árakra sem, szerencsére nem fizettetik ki Veled a remek lokációt!