2016. október 24., hétfő

Grand kanyon és erődök

Szombaton jött az ománi utunk egyik fő látnivalója, a Jebel Shams kanyon, amit az "ománi grand kanyon" néven is emlegetnek. Útközben tevékre figyelmeztető táblákat is láttunk, egyszer azt is hittük hogy ott egy kicsi teve, de kiderült hogy csak egy kecske aki kicsit eve(tt). A hegyekben már több kilométeres szakaszon öklömnyi kövekkel borított meredek úton kellett menni, szóval tényleg kellett a terepjáró. Az első kilátóponton aztán elénk tárult a hatalmas kanyon: akkora nagy, hogy a fényképezőgép nem is volt képes mindkét szélét egy képre tenni.








Vasárnap nyugisabb napot terveztünk, erődöket indultunk nézni. Bahla erődje szép nagy, hatalmas falakkal, de a helyiségek belülről mind ugyanolyan uncsik, csak néhány denevér lóg a gerendákon várva a gyanútlan turistákat. Jabreen kastélya viszont kicsi, de a helyiségek izgalmasabbak: ezek be vannak rendezve és látni hogy hogyan éltek egykor az itt lakók. Érdekes, hogy a kiállított tárgyakat sehol nem védik: eszükbe se jut, hogy bárki bármit ellopna.
A harmadik erődhöz Nizwában záróra előtt öt perccel érkeztünk, és már nem volt nyitva a bejárata. Leleményes magyarok lévén észrevettük, hogy a kijárat viszont nyitva van, így óvatos mozdulatokkal besomfordáltunk az erődbe. Innen a városra és a hegyekre volt szép kilátásunk.







A nap végén amikor elfáradtunk, megállapítottuk a nagy igazságot: minél több erődöt nézel meg, annál kevesebb erőd marad :)

Vasárnap este Mamdouhtól kértünk tanácsokat a továbbiakra. Meginvitáltak a saját nappalijukba, beszélgettünk arról, hogy miért és mikor jöttek el Egyiptomból és miért pont Ománba. Kiderült hogy pont azért amiért mi: fejlett, biztonságos arab ország, ahol vendégszeretően fogadják az embert. Mamdouh helyben lájkolta is a Kultitasting Facebook oldalát, hogy követni tudja az utunkat, és meghívtak az egyiptomi nyaralójukba is - ingyen. Lehet, hogy egyszer élünk is vele...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése