2017. január 8., vasárnap

Laosz - összefoglaló

A már említett hivatalos szlogen ("Laos - simply beautiful") kellően ragadja meg ennek az országnak a lényegét. Aki ide utazik, ne számítson nagyszabású látnivalókra. Nincsenek hatalmas és látványos temlomok, mint Angkor (Igaz itt van a "kistesója", de nekünk az kimaradt a nagy távolság miatt.). Nincsenek lélegzetelállítóan szép tájak, mint a Ha Long öböl. Ugyanakkor Luang Prabang hangulata egy nap alatt magával ragadja az arra nyitott utazót, Phonsavan környékén megkóstolhatja a korsók mezejének misztikus hangulatát, meglátogathat egy hmong falut hogy átértékelje a saját életét, kényelmes semmittevéssel tölthet néhány napot Vang Viengben, vagy szimplán csodálhatja a mindenfelé korzózó narancssárga leples buddhista szerzetesek látványát. 




Laoszban a szállások átlagára drágább, mint Vietnamban vagy Kambodzsában. Luang Prabangban 7-8000 Ft-ért lehet korrekt hotelszobát találni, felső határ pedig a csillagos ég. Vang Viengben és Phonsavanhban ehhez képest kb. a fele-kétharmada az árszínvonala egy olyan kétágyas szállásnak, ahol saját szobában tiszta ágynemű és meleg víz várja az utazót. 

Az országon belüli utazás csak erős idegzetűenkek ajánlott: ami a térképen rövid útnak tűnhet, az Laoszban simán négy-hat-nyolc órás utazás lehet, és hát a hegyvidék miatt az egyenes út ritka. A "VIP" buszok leszuperált kínai buszokat takarnak, nem biztos, hogy jobb minőség mint a kisbusz - cserébe másfélszer lassabb. A kisbuszok közül ajánlott olyat foglalni, ami nem a helyiek menetrend szerinti járata - hacsak nem vagy vak és náthás, ebben az esetben teljesen tűrhető közlekedési eszköz. 

Az ételekről külön írunk még, de előzetesen annyit: sokkal gyengébb mint a vietnámi vagy kambodzsai konyha, és brutál csípős. Még ha úgy is gondolod, hogy bírod az erős ételeket, ajánlott rendeléskor mondani, hogy "no chili" - ekkor is csípni fog a kaja, de legalább a chili többsége külön tálkában érkezik és Tiéd lesz a kontroll. Nekünk két napunkba került, hogy rájöjjünk erre a varázsszóra. :) Egy helyi étteremben egy főétel 700-1500 Ft-ot kóstál, de Luang Prabangban a főutcán ez simán ennek tízszerese is lehet - nem biztos, hogy a minőséggel arányosan. Egy üdítő vagy egy (nagyon finom) Lao sör 150-350 Ft között mozog - jellemzően ugyanannyi, mint a boltban. Az utcai árusoktól finom szendvicseket lehet venni, ha már meguntad a rizs/tészta alapú ételeket.

Ami botrányosan rossz a legtöbb helyen, az az internet. Phonsavanhban pl. 5-10 kbps sebességgel ment a wifi és a mobilnet is, és több szálláson rejtélyesen eltűnt az internet órákig. Mi 200Mb internettel rendelkező Unitel SIM-et 700 Ft-ért vettünk, és +250 Mb-ot vásároltunk még hozzá 350 Ft-ért. A turistákra először jóval drágább, több gigabájtos csomagokat akarnak rásózni, de a helyi net sebessége miatt vannak kétségeim, hogy ezt el lehet-e használni egyáltalán. 
Zavaró még egy nyugati turistának, hogy itt is a vietnámihoz hasonló, értelmetlen ATM limitekkel dolgoznak. A maximum felvehető összeg jó esetben 2 millió kip, ez kb. 70 ezer Ft. Nagyobb összeg felvételéhez újabb tranzakció (ami újabb otthoni és helyi fix tranzakciós díj) indítása szükséges. Ha valaki nem sokáig utazik, jöjjön elég készpénzzel (és az USD legyen!). 

Az emberek itt is nagyon kedvesek, nyitottak és jellemzően nem akarják lehúzni a turistákat. Vidéken ugyanúgy rengeteg mosolygó és integető gyerekkel találkoztunk, mint Kambodzsában. Ami feltűnő, hogy itt nemcsak vidéken, hanem a nagyobb városokban is többen hordják a tradícionális öltözetet. Phonsavanh környékén a hmong újév miatt a díszes, szemet gyönyörködtető ruhákat is láthattuk.



Aki nem járt még Délkelet-Ázsiában, annak nem ezt az országot javasoljuk első célpontnak. Vietnám, Malajzia vagy Kambodzsa is sokkal hálásabb belépő lehet első alkalommal a jobban kiépített infrastruktúra miatt. Ha viszont ezeket már bejártad, és visszavágysz, tehetsz egy kalandos utat Laoszba. Csodákat ne várj tőle, de az egyszerűségben leled meg a szépségét. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése