2017. január 7., szombat

Kambodzsa (Siem Reap) összefoglaló

Egy kicsit időben visszaugorva egy elmaradt poszt követlezik. Kambodzsáról sajnos eléggé limitáltak a tapasztalataink, lévén egyetlen városban (Siem Reap) töltöttünk el mindössze hat napot. Így hát csak erre tudjuk alapozni az élményeinket. Ha emiatt nagyon rosszul láttunk valamit, kommentekben nyugodtan javítsatok ki. 

Szállás: Siem Reap-ben 4500 Ft-ért találtunk magunknak egy homestay-t, ami 9,0 feletti booking.com értékeléssel bírt. Itt tényleg egy családnál szálltunk meg, ott laktak ők is a szomszéd lakrészben. Nagyon segítőkészek voltak és mindent intéztek nekünk amit csak lehetett. A hely egyedüli hátránya az volt, hogy 2 km-re volt a belvárostól, így vagy félóra sétával, vagy tuktukkal lehetett csak megközelíteni. A belvárosban is voltak hasoló árkategóriás vendégházak, de rosszabb minősítéssel. 



Étkezés: Ha valaki Siem Reap-be jön, számítson rá, hogy a város szinte összes étterme és bárja néhány utcányi területre korlátozódik az Old Market környékén, annál messzebb gyakorlatilag semmi élet (se étterem, se bár, se szupermarket) nincsen. A folyóparti szállások egy részének ugyan van saját étterme, de több helyen elképesztően túlárazottan. A belvárosban 2-3 USD körül lehet kapni egy főételt, kiváló minőségben. Drágább ételeket (steak) is meg lehet kapni 5-6 USD környékén. Ha valami főétel ennél jóval drágább, és nem Couisine Wat Damnak van rá írva az étterem cégtáblájára, akkor alaposan nézz utána tripadvisor-on, megéri-e az árát. Sör/gyümölcsturmix jellemzően 1-1,5 dollárt kóstál, az utóbbi igen ízletes. 

Közlekedés: a városon belül tuktukkal 2 USD egy út, hacsak nem nagyon rövid távra mész. Angkorban egy egész napos saját tuktuk bérlés 15-17 USD az útvonaltól függően, Banteay Shrei és a távolabbi célpontok 20-25 USD. Hivatalosan motorbiciklit nem lehet bérelni, de sok turistát láttunk ilyenekkel is. Kerékpár jó minőségben (váltó, normál méretű váz) 4-8 USD/nap. 
A városi közlekedés Vietnámhoz képest nyugodtabb és kicsit jobban figyelnek a gyalogosokra. Száraz évszakban egyes részeken nagy a por, arra érzékenyeknek maszk használata lehet hasznos. Jellemző egyébként, hogy szinte az egész várost vörös színű por/homok borítja.

Az országban mindenki mindent USA dollárban fizet, az 1 dollárnál kisebb címleteknél kerül csak főleg elő a helyi pénz. Előnye Kambodzsának, hogy nincsenek idegesítő ATM készpénzfelvételi limitek: gond nélkül felvettünk 500 dollárt egy helyi ATM-ből ami Vietnámban és Laoszban kb. 3-5 tranzakcióval ment volna csak. Az ATM-ek ráadásul USA dollárt adnak, ami továbbutazáshoz is előnyös. (Általános tipp: Ázsiában mindenütt sokkal jobb áron váltanak USD-t mint eurót!)

Kambodzsában az embereket nagyon szerettük. Többnyire mindenki kedves, segítőkész, szívesen látják a turistákat és nem csak a pénz miatt. A gyerekek pedig különösen elragadóak: mindenütt mosolyognak, pacsiznak és integetnek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése