2022. május 2., hétfő

Várandósan utazni? Naná!

A legtöbb kismamát izgatja, hogy milyen várandósan utazni, ezért összeszedtem a saját tapasztalataim, tippjeim. Talán másnak is hasznos, vagy épp meghozom a kedvét egy jó kis pocakos utazáshoz. Várandósan utazni? Naná! 😉


Egyet szögezzünk le: teljesen más várandósan utazni kettesben a pároddal és hármasban egy babával, totyogóval együtt. Pont mint maga a babavárás is. Ha már van egy gyerkőc akkor az extra energia, ezt vegyük számításba a tervezéskor.



Repülni vagy nem repülni?

Talán a legérdekesebb kérdés. Ha rutinos repülős vagy, akkor nem kell tőle tartani, csak pár extra dologra érdemes odafigyelni. Kockázatmentes terhesség esetén bátran repülhetsz, arra viszont már a tervezésnél oda kell figyelni, hogy az adott légitársaság meddig engedi a kismamákat repülni. Átlagosan 32-36 hetes kor körül húzzák meg a határt, de a 28. hét felett a legtöbb légitársaság már orvosi igazolást kér (légi utazásra való alkalmasság). 

Betöltött terhességi héttől függetlenül én vittem magammal egy ilyen igazolást - amolyan elővigyázatosságként. Angol nyelven megírtam és az orvosommal aláírattam. A harmadik trimeszterben már inkább csak autós nyaralásra szavaztam három éve is, és így tervezem most is.

Olíviával a pocakban többször repültem. Mire kiderült, hogy úton van, már túl voltam két külföldi repülésen. Tudatosan tervezve pedig 4-5 hónaposan is repültem: egyszer Madeirára, majd Máltára. Az utakat szándékosan a második trimeszterre időzítettük. Ekkor már általában túl vagyunk az esetleges rosszulléteken, de még könnyű mozogni és bőven el lehet férni a fapados repülők igencsak szűk helyein. Nekem pont olyan volt, mint bármelyik más repülés. Igaz, a madeirai út a lisszaboni átszállás miatt elég hosszúra sikerült - de azon túl, hogy egy kismama sokkal hamarabb elfárad, nem okozott problémát. Most hármasban már szándékosan rövidebb repülést kerestünk, így esett a választás Portóra, ami csak 3,5 óra. (Hogy miért pont Portót választottuk úticélnak, arról pedig a Portugália összefoglalónkban írtunk.)

Néhány dologra érdemes odafigyelni a repülőút közben:

- Hidratálni, hidratálni és hidratálni! Ne felejts el eleget inni! (amit egyébként is kellene repülőn, a száraz levegő miatt). Ez még pénzbe sem kerül, mivel üres kulacsot/palackot átengednek a biztonsági ellenőrzésen és minden reptéren van iható csapvíz.

- Hosszabb repülésen viseljünk kompressziós zoknit (terhességtől függetlenül is ajánlott)

Extra tipp: A légitársaságok a tapasztalataink alapján sokkal figyelmesebbek a kismamákkal, no meg a kisgyerekes utazókkal is. Nem tetszik az ingyen kiosztott hely? Kérdezz bátran a becsekkoló személyzettől! Még fapadosok is adnak jobb helyet, ha nincs tele a gép. 😉 Nekünk most először magától ajánlotta fel a check-in pultnál a személyzet tagja, hogy “Nem akartok egymás mellett ülni?”, másodszor meg kérésre ingyen egymás mellé tett bennünket. Ennyit az extra helyvásárlásról. (Hozzáteszem: 100+ közös utazás során sosem fizettünk ezért, de kivétel nélkül mindig meg tudtuk oldani hogy egymás mellett üljünk.)

Hogy megéri-e várandósan utazni? Határozottan igen. Kár lenne lemondani az utazással járó izgalmakról, élményekről. Kicsit több odafigyelés és rákészülés mellett nem okoz problémát. Sokkal több fejfájást tud okozni a totyogóval való repülés, mint az, hogy ott egy kisebb pocak 😊

Aktív vagy passzív pihenés? Mit válasszunk? 

Ez csak rajtad múlik! Saját fittségedtől, beállítottságodtól függ, hogy mit vállalsz be. Madeirán végig túráztam - igaz sokkal nagyobb körültükintéssel választottuk ki az útvonalakat, meredekebb helyeken pedig mindig használtam túrabotot is. A veszélyesebb, csúszósabb terepeket inkább kihagytuk és a fel-le mászkálás helyett minden második nap már jól esett a pihenés.  Máltát és Észak-Portugáliát pedig autóval barangoltuk be, sok-sok sétával egybekötve.






Étkezés

Nem félek megkóstolni a helyi specialitásokat, Európában maradva ettől nem is igazán kell tartani. Európán kívül már óvatosabb lennék. A legjobb módszerünk, a pálinkás/tömény alkoholos fertőtlenítés hiánya biztos aggasztana 😊 




Mivel szeretem a friss tengeri herkentyűket, azokat sem hagyom ki, egyedül a kagylót kerülöm. A kagylónál ritkán de előfordulhat “Hepatitis A” fertőzés és hiába vagyok oltva (mint kismama), de a babára nézve így is veszélyes. Rá nem jelent védettséget az oltás. Rákot, polipot és a többi tengeri herkentyűt éppúgy eszem, mint máskor. Minél közelebb a tenger, ezek ráadásul annál frissebbek. A többi étel pedig, mint itthon: hús csak jól átsütve, kerülöm a nyers tojással készülő dolgokat stb.. Várandósan sem kell lemondani a finom falatokról!

Amire még érdemes gondolni, hogy gondtalan legyen az utazás

Utasbiztosítás

A várandósság nem betegség, de utasbiztosítás szempontjából a nem várt esetleges komplikációk miatt extra kockázatot jelent a biztosítótársaságoknak. Az első és a második trimeszter lényegesen kisebb kockázatot hordoz magában, de a harmadik trimeszter a szülés időszaka, ahol jelentős költségek merülhetnek fel, így a legtöbb biztosítótársaságnál (persze van kivétel) erre az időszakra nem lehet utasbiztosítást kötni. Mielőtt utaznál erről mindenképp tájékozódj! Csak olyan biztosítást köss, ami a várandósság adott időszakára is kiterjed és megfelelő ellátásokra vonatkozik a térítés. Koraszülés esetén a baba nem hazahozható, az esetleg több hónapos folyamatos ellátás a Te jelenléteddel több tízmilliós költség is lehet. 

Ha Európán belül utazunk, akkor pedig ebben az esetben is hasznos, ha rendelkezünk az európai egészségbiztosítási kártyával (kormányablakokban vagy online is igényelhető), amivel az állami rendszerben az adott ország állampolgáraival azonos ellátásra vagyunk jogosultak. Ezen felül azonban jelentős költségek lehetnek még, tehát ilyenkor EU-n belül is érdemes extra biztosítást kötni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése