2017. október 16., hétfő

A három leghasznosabb dolog a telefonodra - utazáshoz

Te mit tennél, ha hirtelen egy vadidegen országba kellene utaznod? 
Egy olyan helyre, amiről semmit nem tudsz, és öt perc múlva indul a géped? 

...gondolom, pánikba esnél...

Pedig szerintünk ennyi idő bőven elég a felkészülésre. Öt perc alatt könnyen megszerezhetsz a telefonodra minden tudást ahhoz, hogy egy ismeretlen városban se érezd magad elveszve. Pontosan tudni fogod, miként kerülsz be legolcsóbban a városba, hol érdemes megszállni, milyen árszínvonalú szállások vannak ott. Azt is tudni fogod, mik a fő látnivalók, hogy működik a tömegközlekedés és milyen (turista)bérletek vannak. És még a feliratokat is el fogod tudni olvasni - legyen az akár cirill vagy héber betűvel írva.

És mindezeket teljesen ingyen és internetkapcsolat nélkül használhatod!

Tegnap volt a világkörüli útra elindulásunk egy éves évfordulója. Zsana ennek örömére munkaügyben Moszkvába repült pár napra. Nemigen izgulta túl a készülődést, mindössze három dolgot kellett letöltenie a mobiljára, hogy magabiztosan induljon el:

1. maps.me
Az utazó GPS alkalmazások non-plusz ultrája. Bár korántsem tökéletes, ha csak egyet lehetne választani, ez lenne az. Teljesen ingyenes és offline - a nagyobb országok régiói külön-külön is letölthetőek, így sok helyet sem foglal a telefonon. Szerepel rajta lényegében minden látnivaló, hotel (árkategóriával együtt), a legtöbb étterem, bolt, stb. Nagyon sok túraútvonal is fel van tüntetve, még a Himalájában is több útvonalat mutatott mint a speciálisan oda készített applikáció. Kategóriánként is lehet keresni benne természetesen, és ülön hasznos funkciója, hogy a mosdók és az ivóvíz-vételi helyek is szerepelnek benne - ami egy utazónak különösen előnyös tud lenni. Autós és gyalogos útvonal-tervezést is tud, és akár magyarul navigál. El tudsz menteni saját helyeket külön színekkel (pl. piros = szállás, kék = látnivalók, stb), és ezek a sok helyet foglaló térképek törlése után is megmaradnak. 
Hátrányai is vannak persze. Kicsit olyan, mint Havas Henrik: mivel mindenhez ért, ezért egy-egy dologban (más alkalmazásokhoz képest) gyenge és magabiztosan mond néha hülyeséget. Autós GPS-nek pl. bár használható, de nem a legjobb. Sokszor kerülőúton küld és/vagy teljesen rosszul becsli az utazási időt. Ehhez a google maps pl. sokkal megbízhatóbb. Mivel offline, nem fogja ismerni a dugókat és útlezárásokat sem, hosszú út előtt nem érdemes erre hagyatkozni. A gyalogos navigációnál is csinál néha ilyesmit, pl. körbeküld egy park mellett ott, ahol keresztül is lehetne menni. A szintemelkedést pedig bár egy kis ábrán kirajzolja, mégsem mondja meg mennyi az annyi. Mindezen hibái ellenére a legjobb offline térképalkalmazás amit találtunk.



Itt látható pl. a lakásunk (pirossal jelölve) és környéke. Még az is látszik, hogy a Gutenberg téren van két pad, és ivókút is található. Bár a Mária Café sajnos már egy ideje nem üzemel :(.

2. wikitravel.org
A wikipedia utazós változata. Bárhova mész, csak üsd be a város nevét angolul a telefonos böngésződbe (pl. "Moscow wikitravel") és az oldalt offline verzióban letöltve több és aktuálisabb információt fogsz tudni, mint a méregdrága útikönyvet szorongató turista melletted. Bár magyarul is elérhető sok bejegyzés, mégis az angol verziót ajánljuk, mivel nagyságrendekkel több információt találsz benne.
Első pillantásra csak egy ingyenes online útikönyvnek tűnik, de sokkal több annál. Szabadon szerkeszthető, utazók írják utazóknak - emiatt sok a bennfentes tipp, és a legtöbb információ friss. Mi is párszor javítottunk benne, ha valami már nem volt aktuális - és nem sokkal később meg is jelent a módosítás az oldalon. Itt olvashatod el, ha egy vasúti pályaudvar éppen le van zárva és máshova mennek a vonatok - az útikönyves turista meg kétségbe lesz esve, hogy hova is érkezett. 

A wikitravel tartalom hasznos pontokba van szedve az oldalon:

  • Understand ("értsd meg"): rövid leírás az adott helyről, történet, időjárás, stb. Néhány fura szokást is ide írnak, pl. hogy Indiában ne fogj meg ételt bal kézzel, stb. 
  • Get in ("érkezz meg"): hogyan tudsz az adott országba menni, a repterekről/pályaudvarokról pedig hogyan tudsz a városba bejutni. Itt a "hivatalos" verziókon kívül minden más is szerepel, pl. a taxisok hogyan akarnak átverni, vagy melyik buszon nem fogadnak el bankkártyát. Sok-sok tízezer forintot spóroltak nekünk a "sétálj kétszáz métert és ott szállj fel a helyi buszra" típusú tanácsok!
  • Get around ("járd be"): hogyan érdemes közlekedni a városban, mi mennyibe kerül és milyen kombinált lehetőség (pl. közlekedés + múzeum kártya) elérhető. 
  • Get out ("mozdulj ki"): kisebb kirándulással elérhető látnivalók a közelben
  • See ("nézd meg"): a főbb látnivalók nyitvatartással, mikor érdemes meglátogatni és mire kell figyelni. Pl. titkos hátsó bejáratok, feleslegesen drága extrák is mind le vannak írva. 
  • Do ("csináld"): szabadidős tevékenységek amiket érdemes megtenni vagy épp elkerülni
  • Buy ("vásárolj"): bankkártya elfogadás, ATM-ek és pénzváltók tapasztalatai költségek tekintetében. Különösen hasznos Ázsiában, ahol az ember haja kihullik mire egy olyan ATM-et talál, ami egy napi költőpénznél többet képes egyben kiadni. 
  • Eat ("egyél"): mit érdemes enni, milyen éttermek jók (kategóriánként bontva) és mit kerülj el
  • Drink ("igyál"): ugyanez bárokkal, kávézókkal
  • Sleep ("aludj"): néhány szállás elérhetősége és árszínvonala
  • Contact ("kapcsolódj"): (ingyenes) wifi lehetőségek. Ha sokáig maradsz és feltöltős SIM kártyák érdekelnek, a legjobb kiindulópont ez a link, ahol a legtöbb ország mobilszolgáltatói össze vannak szedve előnyökkel/hátrányokkal, árakkal együtt
  • Stay safe ("biztonság"): mire kell turistaként figyelni, mivel vernek át és hol rabolnak ki, mit ne egyél/igyál ha nem akarsz cifrafosást kapni
  • Cope ("problémák"): követségek, konzulátusok elérhetősége

3. google fordító applikáció
Bár néha vicces dolgokat produkál, mégis az egyik leghasznosabb alkalmazás, ha idegen nyelvű országba mész. És most már a helyi betűket sem kell ismerned hozzá! Az adott nyelvet offline módban letöltve a kamera segítségével akár egy cirill betűs feliratot is könnyen lefordít. Akár úgy is, hogy a kamerán át nézed éppen. Próbáld csak ki! Hogy működik? Így...


Nem, nem lesz nyelvtanilag tökéletes... de nem fogsz vele véletlenül sem kutyahúst rendelni egy vietnámi étteremben.

Tudom, az EU-n belüli ingyenes adatroaming már könnyebbé tette az életünket - de az EU-n kívül is van élet. (Nem, ezt nem úgy gondolom, mint a politikusaink.) Ha tehát ilyen helyre készülsz, mi ezt a három tippet tesszük hozzá a Te csomagoló-listádhoz.

A mi csomagolólistánkat pedig ebben a posztban olvashatod.


2 megjegyzés: