2017. április 14., péntek

Új-Zéland összefoglaló és hasznos tippek utazóknak

Új-Zéland az a hely, ahova nem tudsz eljönni "csak tíz nap szabim maradt" módon. Az időeltolódás tizenkét óra + az utazás több, mint két nap oda-vissza... ehhez komoly tervezés és előkészület kell. Mi azt javasolnánk, hogy három hét alatt ne is gondolkodj benne, és ez is kevés lesz ahhoz, hogy mindent végigjárj amit megnézni érdemes. 
A "megéri-e" kérdésre egyszerű a válasz: IGEN! Hacsak nem a tengerparton napozás és fürdés jelenti számodra a szabadidőt, akkor minden mást amit a természet nyújthat, megtalálsz itt - és sok olyat is, amit sehol a világon máshol nem.

látnivalók - a saját toplistánk:
(A látnivalókat szépségük ÉS egyediségük alapján rangsoroltuk)
1. Fiordland (Milford Sound / Doubtful Sound hajózás ÉS a környék túraútvonalai, pl. Marian lake és Key Summit amiket mi megcsináltunk... persze ennél jóval nagyobb a választék). Ha valaki csak rövid időt tölt Új-Zélandon, mindenképp ide jöjjön (és foglaljon szállást jó  előre!!!)
2. Mount Cook és környéke (beleértve a gyönyörű kék Pukaki és Tekapo tavakat)
3. Tongariro nemzeti park (túraútvonalak, mintha egy másik bolygón lennél)
4. Abel Tasman nemzeti park (itt túrázni ÉS hajózni ajánlott)
5. Wai-o-tapu (Rotorua) champagne pool és a környezete

közlekedés:
Aucklandbe repülni a legegyszerűbb, de néhány nemzetközi járat megy Christchurchbe és Queenstownba is. Az Airasia üzelemltet Auckland járatot Kuala Lumpurból Gold Coast átszállással... ez egy igen jó ár/érték arányú ajánlat (kb. feleannyi mint bárki mással) ha időben lefoglalod. Az Airasia ajánlatait sokszor NEM dobják ki a népszerű keresők! (skyscanner, stb!) 
Új-Zélandon vonat közlekedés gyakorlatilag nincsen. Néhány útvonal van csupán, főleg a turistáknak jó drágán, de ezek gyakran lezárnak pl. földrengések után. Busszal a déli szigeten a Nakedbus és az Intercity, az északin a Manabus üzemeltet járatokat. Ezeknek viszonylag drágák, egy útra 6-10 ezer Ft-tól indul egy 100-200km szakaszra szóló jegy. Vannak ugyan bérlet ajánlataik, de több turista panaszkodott nekünk, hogy ezeket egyszerűen nem tudod kihasználni: a főszezonban (december-február) a jegyek két-három napra előre elfogynak, és ilyenkor nem tudsz mivel utazni.
Ha már ilyen drága az utazás és a buszjegyeddel sem tudsz mit kezdeni, érdemes stoppolni. Új-Zéland az utolsó országok egyike a világon, ahol a stoppolás jól működik és nem is veszélyes (persze kellő körültekintés mellett). Mi több alkalommal is stoppoltunk, egyszer sem kellett egy óránál többet várni, átlag húsz perc után vettek fel kettőnket csomagostól. A helyiek ezt természetesnek veszik, érdeklődnek, mesélnek... sok hasznos infót tudhatsz meg tőlük. Egy sofőrünk pl. megmentett minket attól, hogy Queenstownban próbáljunk megszállni, Wanakaában pedig még olcsó szálláshelyet is kerített nekünk. Célszerű egy papírlapra nagy betűkkel olvashatóan kiírni, hogy hova szeretnél eljutni.... már akkor is felvesznek, ha csak az irány stimmel. 
A stoppolás hátránya, hogy ha nagyobb távot teszel meg, sosem tudhatod mikor érsz oda... és út közben sem nagyon tudsz nézelődni a csomagok miatt. Kettő vagy annál több emberre olcsóbb autót bérelni, mint busszal járni.  Az autóbérlés ára teljes biztosítással (nulla önrészes CDW) kb. napi 10 ezer forintba kerül 7-10 napra. Minél hosszabb időre bérelsz, annál olcsóbb, akár 6-7000-ig is lemehet ha pl. több mint egy hónapra bérelsz autót. Ha egy irányba szeretnél utazni (máshol adod le, mint ahol felveszed) az 20-40 ezer Ft egyszeri plusz költséget jelent bérlésenként. Ha délről észak felé haladsz, kereshetsz jó árú relocation-öket az imoova.com-on. Foglalni viszont nem érdemes ezen keresztül, mert közvetítői díjat számolnak fel. A bérlés feltételeit viszont általában az autókölcsönzők oldaláról veszik át, így google-be másolva a szöveget hamar kiderül melyik cégnek az ajánlatát szedték össze... és az ő oldalukon ugyanezt megkapod olcsóbban. (Mi 25 dollárt spóroltunk így, amikor a Thrifty oldalán találtuk meg ugyanazt az ajánlatot.) Van még néhány másik relocation gyűjtő oldal is (pl. transfercar.co.nz) ezeken csak nézelődtünk, de nem használtuk végül. 
Külön felhívnám a figyelmet az Apex autókölcsönzőre: nagyvárosok között nem számít fel egyirányú kölcsönzési díjat! Pl. Wellingtonból Aucklandig ugyanannyiba került az autó, mintha Wellingtonban adtuk volna le. (Hozzáteszem: ez is dél-észak útvonal volt! Lehet nem véletlen...) A benzin literje jelenleg 400-450 Ft volt - a hazainál is drágább... és bő 50-70%-kal több, mint Ausztráliában!
Az autóbérlés költségébe feltétlen kalkuláld bele, hogy a városközpontokon kívül jóval olcsóbbak a szállások... és így az autó ezen is tud spórolni. Queenstown helyett Cromwellben megszállva pl. éjszakánként annyit spóroltunk, mintha ingyen lett volna aznapra az autó és a benzin is! 

szállás:
Új-Zélandon volt először komoly problémánk a szállásfoglalással: a szálláshelyek száma korlátozott, a főszezonban napokkal előre betelik a népszerű helyeken minden (értsd: MINDEN) értelmes árú szállás, és csak az 50 ezer forint feletti kategória marad. Queenstown és Milford Sound környékére érdemes hetekkel előtte szállást foglalni, mert nagyon kevés van jó áron. 
Mi az egész országban átlagosan 10-15 ezer forint körül fizettünk egy éjszakáért, de ez korántsem jelentett luxus kategóriát. A legalsó szint a "cabin" a holiday parkokban (ahova egyébként a helyiek főleg lakókocsival vagy sátorral jönnek). Mi sátrazni nem terveztünk: nem volt hozzá felszerelésünk (a mini hálózsákunk 15 fokig komfortos, de itt sokszor van nyáron is 10 fok alatt éjszaka), nem beszélve a sátor/polifoam/derékalj, stb súlyáról és költségéről... meg hát azért mégiscsak a harmincas éveinket tapossuk, kiöregedtünk mi már ebből, legyünk őszinték. A sátrazás sincs amúgy ingyen: a vadkemping a legtöbb helyen tilos és a holiday parkokban a sátorhelyért (beleértve WC/zuhany/konyha használat) is elkérnek 4-6000 forintot. 9-10 ezer forintért viszont már kapsz egy kis "cabin"-t vasággyal, matraccal, lepedővel és párnával - meg egy kis hősugárzóval/fűtőventillátorral. Ilyenben sokszor aludtunk, nem luxus de kellemes és komfortos alvást biztosít. (Hálózsák viszont ezekben jó ha van, egyrészt nem kellemes ha egész éjszaka zúg a fűtőventillátor, másrészt hogy ne kelljen plusz 2-6 ezret fizetni az ágyneműért.) A zuhanyzó/WC általában külön helyiségben van, ami annak okozhat gondot aki éjszaka gyakran felkel pisilni... neki bizony fel kell öltözni és elbaktatni 10-50 méterre a vizesblokkhoz az 5-10 fokos hidegben. 
Egy airbnb szoba közös fürdővel vagy egy motelszoba kb. 20-25 ezer forintot kóstál alsó hangon. A tisztaság viszont mindenütt makulátlan. Hostelek a nagyvárosokban vannak főleg, de a nagyobb nevezetességeknél (pl. Franz Josef) is találni. Ezekben 4-6000 Ft egy éjszaka fejenként 4-6 ágyas szobában, általában jól felszerelt szobáik (hűtővel, tv-vel, ingyen kávéval, saját fürdőszobával) és konyháik voltak, így az ételen is tudtunk spórolni főzéssel. Érdekes módon sokszor két főre odaadnak úgy egy 4-6 ágyas szobát, hogy előre megmondják, hogy "privát" - azaz utána senki mást nem engednek oda. (Kvázi privát szobát kaptok ketten 6 ágyas hostel áron.) Fura szokás, de nagyon értékeltük - két helyen is olcsóbban szálltunk meg így mint saját szobás motelben. 

campervan:
A közlekedést és a szállást is érinti, így a két fejezet után tesszük. Campervan röviden olyan autó, amiben aludni is lehet. A kategória kezdődik a nagyobb kombi ("outback") autóval amiben kiszedik a hátsó üléseket és matracot pakolnak hátra, és végződik a luxus lakóautóval zuhanyzóval stb ellátva. A campervannek Új-Zélandon nagy divatja van, mi is terveztük kipróbálni... aztán végül letettünk róla, több ok miatt:
- a legtöbb campervan kölcsönző Aucklandben és Christchurchben van. Ha nem itt bérelsz, a cégek kétharmada kiesik a lehetőségek közül. Mi Queenstownban keresgéltünk, és már csak pár cég maradt. 
- az olcsó "early bird" ajánlatok (20.000 Ft/nap alatt) hamar elfogynak, ilyen kedvezményt hetekkel/hónapokkal korábbi foglalásokra kaphatsz pl. Jucy.co.nz-nél. Ami ezután marad, az vagy veszettül drága, vagy minőségben a legalja (pl. "wicked campers", több helyen látni őket, agyon graffitizett tizenéves kocsik de eléggé lelakottak és el tudom képzelni milyen szag lehet bennük több tucat hippi után aki az otthonának használta hetekig). 
- néhány nappal korábban már csak 30.000 Ft/nap fölött találsz campervant teljes biztosítással. Ezt érdemes összevetni azzal, hogy átlagosan 10-15 ezerért már van szállás két főre, és egy kisautó kijön napi 10 ezerből teljes biztosítással. Plusz a campervannel sem állhatsz meg akárhol éjszakára, ahol WC/zuhany van az plusz 4-5000 Ft-ba kerül, plusz sokkal több üzemanyagot fogyaszt, plusz nincs benne fűtés (csak a legdrágábbakban)... tehát összességében nem olcsóbb, kevésbé komfortos - az egyedüli előnye a nagy szabadságérzet, hogy bárhol megszállhatsz. 
- a bevállalósabbak campervant vesznek valahol... majd az út végén eladják. Ez egy rövid utazásnál nyilván nem opció - több hét vagy hónap esetén lehet megoldás. Mi ezt az egy hónapos utazásunkra nem találtuk célravezetőnek, így dobtuk ezt az opciót. A hostelek mindenesetre tele vannak eladó campervan ajánlatokkal... hogy mennyi idő alatt tudod eladni, hogy megy az adminisztráció, átiratás, biztosítás, arról nem tudunk nyilatkozni. 
Ezek miatt tehát végül campervan kalandok nélkül zártuk Új-Zélandot - pusztán anyagi és komfort megfontolásból. 

étkezés:
10 ezer forint alatt étteremben még az előételekig sem jutsz el két főre, így ezt teljesen mellőztük. Fish and chips a legolcsóbb és könnyen elérhető melegétel, 2000 Ft-tól indul, általában két főre elég egy adag krumpli két hallal. A gyorséttermekben is 2-3000 Ft-ból laktunk jól ketten, bár ezeket próbáltuk mellőzni. 
Meleg főtt ételt általában esténként a szállásunkon ettünk. A holiday parkokban mindig van konyha, de általában a hosteleknél is rosszabb felszereltséggel. (Sokszor lábas/serpenyő sincsen.) Többször főztünk magunknak tésztát paradicsomos vagy pestós feltéttel: gyorsan készen van, laktató és kevés alapanyag kell hozzá. 
Az új-zélandi marhahús kiemelkedő minőségű, és nem drágább az otthoninál. Emiatt a húsbevitelünk sokszor egy-egy szelet "rump steak" (marhafartő) volt, amit fokhagymás-borsos feltéttel és némi párolt (fagyasztott) zöldséggel készítettünk el. Ez 3000 Ft környékén kettőnknek egy igen bőséges, laktató vacsorát jelentett - amit egy fél üveg vörösborral (+1000 Ft) már-már gasztronómiai élvezetté tudtunk emelni, és a napi stresszt is segített levezetni. (Aki azt hiszi, hogy világutazni sokkal kevesebb stresszel jár mint otthon dolgozni, azt ki kell ábrándítsuk... de erről majd később írunk.)
Mivel új-zélandon rengetegen túráznak, nagy piaca van a fagyasztva szárított készételeknek. Ez azt jelenti, hogy az előfőzött/sütött étel összetevőiből kivonják a vizet, így egy két adagos étel légmentes tasakban mindössze 160g-ot nyom. Ezt forralt vízzel kell felönteni (amit ugye itt a hegyi patakból is vehetsz, mi is sokszor ezt tettük), tíz percig állni hagyni kevergetés után, és máris kész a finom ebéd. A konzervnél nem csak súlyában, de ízvilágában is sokkal jobb - a fagyasztás ugyanis sokkal kevésbé módosítja az ízeket, mint a pasztörizáló hőkezelés. A "back country couisine" márkából két főre 2200 Ft-ért vehettünk pl. finomabbnál finomabb ételeket (néhány közülük egy közepes éttermi színvonalat is elért), amiket az "aliexpress"-en vásárolt "jetboil"-utánzatunkban (ami a jetboil árának harmadába került és tökéletesen működik) főztünk meg. Ezek voltak a legjobb ebédeink itt, no nemcsak az ízük miatt, hanem a panoráma miatt, ami ezekhez az ebédekhez társult. A mellettünk elhaladó turisták is irigykedve nézték ebédünket, majd szomorúan vették elő a szalámis szendvicseiket - amiket egyébként a bolti árakon kb ugyanennyiért lehet összerakni.
A szigetország szupermarketeiben készülj fel a legrosszabbra: az otthoni áraknak minimum másfélszerese, de egyes termékeknél többszöröse lesz amit költened kell majd. Különösen drágák a tejtermékek és egyes zöldségek - pl. egy darab joghurt 300 Ft, egy ízesebb paradicsom 1000 Ft, a fokhagyma kilója 7000 Ft, egy csokor petrezselyem 600 Ft... de egy alap 500g-os kenyér is 4-600 Ft-ot kóstál. Három áruházláncban vásároltunk, a legolcsóbb a Pak n Save volt, de a New World és a Countdown is széles választékot kínál. A kisebb városokban csak 4square van, ez az otthoni CBA-kkal egyenértékű, azaz drágán kis választék. Sajnos itt is a szállásról szállásra vándorló (értsd: hűtővel nem rendelkező) turista ellen dolgozik minden: a vajak, joghurtok stb félkilós kiszerelésűek vagy baromi drágák, és például gyümölcslé hűtetlen dobozos verzióban egyáltalán nincsen. Érdemes egy hűtőtáskát beszerezni pár félliteres ásványvízzel, és ez utóbbit a szállásokon lefagyasztva jégakkuként használva egész jól elvannak egy napig a kocsi csomagtartójában a tűző napon is. A sörszerető emberek készüljenek fel, hogy otthon egy jófajta belga sör nem kerül annyiba, mint itt a legalja... egy 3dl üveg (ami csak hatos kiszerelésben kapható) kb. 600 Ft-tól indul. Cider kb. a sörrel egy árban mozog, 1200 Ft-nál kezdődik egy 5-6dl-es üveggel. A borok nál 1500 Ft-tól vannak az import (ausztrál, chilei) borok és a hazai 2000-nél kezdődik. 

internet és kommunikáció:
Két nagyobb mobilszolgáltató a Spark (T-mobil) és a Vodafone. Az utóbbi kicsit olcsóbb és személyre szabhatóbb volt, Te választhattad ki, hogy mennyi internetet, belföldi telefonhívást és SMS-t szeretnél. Egy SIM kártya 2,5 Gb internet, 50 perc telefon és 50 db sms (ez utóbbi kettő a minimum) csomaggal 35 dollárba (7000 Ft) került 28 napig érvényes csomagban. Mivel 30 napot töltöttünk itt, így Zsana SIM-jét néhány nappal később aktiváltuk csak. A Vodafone lefedettség egész jó volt, egyedül Milford Sound környékén nincs Te Anau után északra száz kilométeren át térerő, erre mindenki készüljön fel, aki idejön. Ezen kívül a nyugati part hegyvidéke (Franz Josef és Wanaka között) ahol néhány helyen nem tudod használni a mobilodat. A holiday parkokban többnyire nem volt wifi, a szállásokon pedig sok helyen vagy korlátozott (100Mb/nap) vagy fizetős (1-2000 Ft !) ami kicsit vicces lévén hogy 2017-et írunk...

...és ami leginkább jellemzi az országot: BIRKÁK MINDENHOL!!! :)) Úton-útfélen mindenütt juhokat fogsz látni, ami néha bosszantó (pl. ha több kilométeren át baktatnak az úton előtted), de többnyire mulatságos. Nélkülük mindenesetre az országot nehezen járhatod BEEEEE!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése