Menü

2016. december 14., szerda

Vietnám - összefoglaló

Vietnámban végül három és fél hetet töltöttünk. Az országról nekem (Ábel) az volt előtte az elképzelésem, hogy egy időutazás lesz a nyolcvanas évekbe, szűk választékú üzletekkel és hasonló szállásokkal. Nos, ez az időutazás elmaradt: az ország legfeljebb az útszéli plakátokon idézi a magyar nyolcvanas éveket a komunista propagandával. 
Az üzletekben hatalmas élelmiszer választék (már ha sikerül egy szupermarketet találni, ami a nagy városokon kívül nehézkes), a boltok pedig Budapesten is hiányzó luxusmárkákat is felsorakoztatnak. 

A szállásainkon a szokásos elvárásunkat (saját szoba, meleg zuhany, lehetőleg tiszta ágynemű és kényelmes ágy, wifi) 3000-5000 Ft/éjszaka áron sikerült teljesíteni. A szűk keresztmetszet it is az ágynemű tisztasága volt - néhányszor inkább a hálózsákban aludtunk. A "homestay"-ek sajnos többnyire már nem a családi vendégszoba varázsát adják, hanem inkább panziósodnak, így ha tényleg azért foglalsz ilyet mert a családdal szeretnél lakni, akkor olvasd el az utazók visszajelzéseit is.  Booking.com-on és Agoda-n kereztül gond nélkül tudtunk szállást foglalni, és itt is mindenütt olcsóbb volt így, mintha az utcáról mész be a szállodába. Volt, ahol az online árakat mobilon mutatva el sem akarták hinni, hogy tényleg annyiért adják a szobákat - de aztán végül engedtek annak a szintjére. 

A közlekedés az ország hatalmas méretei miatt nehézkes. 100 km megtételére praktikus legalább két-három órát számolni busszal. Ebből látható, hogy a nagyobb távolságokon a repülés is lehet opció - egyébként a buszhoz képest versenyképes (másfél-kétszeres) áron, de mégsem megy el egy egész napod az utazással. A sleeper buszokat csak 175 cm alatti utasoknak ajánljuk, és ők se számítsanak kellemes alvásra útközben. Érdemes Tripadvisor-on elolvasni az egyes társaságok értékeléseit és az alapján választani - már ahol van több opció. A buszokra javasolt egy-két nappal korábban helyet foglalni online vagy a szálláson/irodán keresztül. 

Az étkezésre Vietnámban csak a finnyás utazónak lehet panasza. Az olcsó és finom street food-tól kezdve az európai ételekig minden megtalálható vidéken is. Megtalálhatók a nagyvárosokban a franchise hálózatok (McDonalds, Burger King, KFC, Pizza Hut, stb) is. Persze aki "hamburgert" rendel a helyi kifőzdében (mint mellettünk egy szerencsétlen külföldi), az ne számítson egy szép bucira medium rare marhahúspogácsával, legfeljebb egy kiflire pár szelet marhahússal és zöldségekkel töltve. A klasszikus pho leves 350-600 forintot kóstál, és az ár nem feltétlenül a minőséggel arányosan mozog. A sült rizs/tészta ételek 5-800 Ft környékén, a klasszikus helyi finomságok (Ban Xeo, Bun Cha, Bun Bo Nam Bo, stb) 500-1000 Ft-ba kerülnek. A wikitravel nem véletlenül írta egyébként, hogy a nagyvárosokban a helyiek 50 ezer dong (600 Ft) felett nemigen költenek egy ételre - cserébe jót esznek. A legolcsóbb egyébként a minden sarkon kapható Bahn My, ami egy húsokkal/tengeri herkentyűkkel és zöldségekkel töltött kifli szendvicset takar - ez jellemzően 2-300 Ft-ba kerül. Mindenképp érdemes helyi kávét is inni. A filtert a pohár tetejére helyezve csepeg a finomság a pohárba, és sűrített tejjel még finomabb. A helyiek többnyire jéggel isszák (főleg lent délen, ahol sokszor furcsán néztek ránk, hogy meleg kávét akarunk), így ki kell hangsúlyozni ha forrót szeretnél. Boltban ételt venni egyszerűen nem éri meg, ugyanannyiból hozol ki egy jó vacsorát bárhol, mintha bevásárolnál a helyi szupermarketben. 

Internet kapcsolat (wifi) szinte minden szálláson van, több helyen hanghívásra alkalmas minőségben. Bár a tourist SIM kártyával próbálják lehúzni a népet, és a reptéren még ezt is drágábban adják mint máshol, sikerül azért segítőkész eladókat találni a szolgáltatók üzletében. Mi 800 Ft-ért 2Gb mobilinternettel vettünk kártyát a Viettel-nél, ami a szállások jó internete miatt bőven elég volt 3 hétre. A lefedettség többnyire jó, egyedül az eldugott helyi falvakban kell lassú netre számítani. 

Két dologtól kap az ember agybajt Vietnámban: a kaotikus nagyvárosi forgalomtól (erről már írtam korábban) és az ATM-ektől. Aki teheti, bőséges mennyiségű USD készpénzzel érkezzen. Az automaták többsége maximum 25.000 forintnyi dong-ot ad ki egyszerre, és ezt is 500-1000 Ft közötti díjakkal. Ehhez hozzászámolva az otthoni fix díjas banki költségeket (már akinek van... mert lehet azért ingyenes külföldi kp felvételes bankártyát is találni) már 8-10 ezer Ft-ba kerülhet akár 100.000 Ft felvétele is - nem számolva még a deviza konverziós marzsot. A Citibank automatái és a Military Bank adnak ki nagyobb (100.000Ft körüli) összegeket, de ezek az ATM-ek sajnos csak a nagyvárosokban találhatóak meg és ott is ritkán - érdemes rájuk keresni Google térképen. Vidéken a szállások nem fogadnak el bankkártyát sem.

A vietnámi látnivalókat saját tetszési sorrendünkben így raknánk:
- street food minden mennyiségben! Aki ezt kihagyja, az nem is érdemes arra, hogy Vietnámba jöjjön!
- Ha Long öböl (budget verzióban hajózás Cat Ba-ról)
- Phong Nha barlangjai (Paradise cave és Dark cave, de a többi is jó lehet)
- Sapa (célszerű nem aratás után jönni, akkor szebbek lehetnek a rizsteraszok)
- Phu Quoc (gyönyörű tengerpartok - sárga homok olcsón, fehér homok drágán, de a víz mindenütt szép)
- Mekong hajózás
- egy vízi bábszínház meglátogatása (Hanoi vagy Saigon)
Ninh Binh - Tam Coc -Trang Anh kihagyható, ha valaki megy a Ha Long öbölbe is, ugyanúgy Hanoi és Saigon is egyetlen hosszú nap alatt bejárható.

Vietnámban az emberek kedvesek, nyitottak, többnyire beszélnek angolul bár néha borzalmas akcentussal. Az országban lenni egy olcsóbb szálláson és street food ételeket enni kevesebbe kerül, mint a mindennapi élet Budapesten. Az ide utazónak egyedül a repjegyre kell sokat áldozni, utána (még országon belüli utazással is) kevesebb kiadása lesz, mint a magyar fővárosban. Kisgyerekeseknek is megfelelő célpont, bár a nagyvárosokban problémát okozhat az úttesteken átkelés. Bármilyen közlekedési eszköz bérlését csak vidéken javasoljuk, a nagyvárosok forgalma még egy tapasztalt budapesti közlekedőnek is erős kihívást okozna. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése